• чт. сеп. 8th, 2022

Кузман Илиев: Големият проблем няма да е тази зима, а следващата

Byadmin

сеп. 8, 2022

„Цената на европейците е такава, че да я направят неизгодна за руската страна. Руската страна казва – ние пък спираме да ви даваме всякакви количества. Оперираме в среда, която е ясна – тези количества руски газ приключват, няма ги“, каза икономистът Кузман Илиев в ефира на Нова телевизия.

Той допълни още, че големият проблем няма да е тази зима, а ще е следващата: „Ние сме в най-тежката енергийна криза в историята на човечеството“.

„Целта на тази мярка е да се изключи така наречена рискова премия. От доста време решенията на Путин в сферата на формирането на цените изобщо не са пазарни. Той си спира, когато и както си иска. Има два фактора – може ли Русия да си позволи изобщо да не изнася газ? Силно скептичен съм. Логиката на ЕС и ЕК никога не е била перфектна. Вижте какво става в Щатите и какво става в Европа. Цените на природния газ падат, а в Европа е обратното. Сега никой не води преговори. Защо и таванът на цените и особено на икономиите, за които европейската комисия призова, е тема, която сякаш се пропуска у нас. Първото, което се прави при дефицит на стока е управление на търсенето. Да се ограничат пиковите потребления, да се вкара това в съзнанието на хората. Европейската комисия е принудена да взема тези мерки заради рязкото обостряне на политическата ситуация, войната навлиза във все по-горещи етапи“, смята Илиян Василев.

Според Евгений Кънев пък, едната опция е таван на цените за всички, а второта е Европа да се раздели на червени и зелени зони – и зелените да преливат газ към червените. „На практика се опитват да създават нов пазарен механизъм, а това отнема време. Основната идея е да се удари Русия и това да бъде понесено от европейците. В момента се търси механизъм, който най-малко засяга страните, най-вече Унгария, която е най-зависима от руски газ. И в този отрязък от време, докато това се случи, ние не знаем какъв ще бъде ефекта“, добави още той.

„Путин вижда, че с червената армия няма да превземе Украйна. Не е приложимо Русия да живее без да изнася енергоресурси за Европа. Ако Украйна спре да воюва, ще загуби своята независимост. Трябва да накараме Русия да спре да воюва. Тази война може и да е грозна, но има алтернативи“, заяви той. Ние трябва да преговаряме с Турция. Най-силното оръжие, което българското правителство може да направи, е тази зима повече училища да се отоплят, да кажем с термо помпи, да има и повече слънчеви панели“, предложи още Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  

Leave a Reply