• чт. сеп. 8th, 2022

Деница Сачева: Необходими са спешни решения за хората. ГЕРБ-СДС има ясна антикризисна програма

Byadmin

сеп. 8, 2022

Open photo

„Тази предизборна кампания отново започна с много популизъм и много нападки между партиите“, заяви за медийна група „Добруджа“ водачът на листата с кандидати за народни представители от коалиция „ГЕРБ-СДС“ Деница Сачева в коментар на стартиралата преди дни предизборна кампания.

Водачът на листата, която е и областен координатор на ГЕРБ – Добрич и ексминистър на труда и социалната политика добави, че ПП ГЕРБ е единствената, която до момента е представила антикризисна програма – адекватен отговор на очакванията на хората. „Българите искат да знаят какви са конкретните мерки за овладяване на кризите с цените на енергоносителите, на газа, дървата за огрев, за овладяване на инфлацията и тревожното състояние на публичните финанси“, обясни тя.

По отношение на размера на пенсиите и по-точно кога те са имали по-голям ръст – тема, която се оказа спорна за представителите на политическите сили, Деница Сачева е категорична, че безспорно по-голямото реално увеличение на пенсиите е при управлението на кабинета Борисов 3. „Започнахме 2017 г. с минимална пенсия 162 лв., а после тя достигна до 300 лв. плюс 50 лв. ковид добавка (края на мандата през май 2021 г.). Така номиналното изражение на увеличението е почти 180 – 190 лв., за разлика от това, което получиха пенсионерите сега – около 117 лв. върху сумата. Важна обаче е инфлацията, която по време на управлението на кабинета Борисов беше 10 %, а сега за период на управление на 2 служебни кабинета и на Кирил Петков стана 18,1%“, обясни Сачева. Така пенсиите при управлението на Борис са скочили със 106%, а реално ръстът им при управлението на Петков е едва около 15%, заради инфлацията. Сачева добави, че увеличение всъщност не е имало, защото даваното преди като добавки, е включено към пенсиите. Според нея това е голяма грешка, тъй като тези добавки не са свързани с осигурителен принос.

Още по-голяма бомба се очаква да избухне на 7 октомври след изборите с преизчисляването на пенсиите, което ще коства много пари, а ще засегне едва 717 000 пенсионери. „Тези експерименти на ПП “Продължаваме промяната“ струват 1,5 млрд. лв. сега, а сумата ще се увеличава с всяка следваща година. Притеснително е, защото не се очакват такива приходи. Това означава, че или трябва да се говори за увеличаване на данъци или за вземане на заеми“, заяви Деница Сачева.

В антикризисната програма, предложена от ГЕРБ, са включени редица мерки. На първо място е преодоляването на високите цени на тока и на газа. Водачът на листата припомни, че именно ГЕРБ осигури изплащане компенсации за ел. енергия на бизнеса. ГЕРБ предлага компенсациите, които са само до края на годината, да продължат и през 2023 г. Сред антикризисните мерки фигурира и увеличаване на резервирания през 2020 г. от Булгаргаз дългосрочен капацитет на бъдещия терминал за втечнен природен газ край Александруполис, за да се гарантират доставките и да има пълна диверсификация на източниците на природен газ. Необходимо е и обявяване от Булгаргаз на публичен международен търг за дългосрочни доставки на газ, за да не се превърне кризата с газа в перманентна. Предвижда се и мярка, свързана с липсата на дърва за огрев. Тя е за възстановяване на дърводобива от специализираните оператори и насочването на суровината основно към задоволяване на нуждите на населението, а след това и на бизнеса. Предвидени са мерки и за намаляване на инфлацията и др.

Деница Сачева, коментира и регистрираното, според последните данни, увеличение на доверието на избирателите към ГЕРБ: „Хората видяха, че мантрата, че млади хора, връщащи се от чужбина, могат да оправят България, е по-скоро една илюзия. Разбра се, че няма значение възрастта на човек или това дали е учил в чужбина или в България. Важно е дали даден човек е компетентен, дали знае какво да направи, а не да говори празни приказки. Затова смятам, че хората решиха да не продължават с експериментите, а да заложат на ясната стратегия и план за излизане от кризите. Мисля, че точно това поставя ГЕРБ на челна позиция. “

„>

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  

Leave a Reply