Open photo

„Ние успяхме още при преговорите да вкараме голяма част от програмата на БСП в коалиционното споразумение. След това, по време на 7-месечното управление, успяхме да реализираме по-голямата част от мерките и сега всички се хвалят с тях. Говорят за безплатни детски градини, увеличени пенсии, увеличени социални плащания.“

Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в 27 МИР-Стара Загора и бивш министър на труда и социалната политика Георги Гьоков в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

Гьоков обясни, че при влизането си в Министерството на труда и социалната политика, го е направил с ясната отговорност, че ще дойде моментът, в който ще трябва да каже и какво е свършил там.

„Сега твърдя, че почти 80% от записаното в коалиционното споразумение по отношение на социалната политика, беше изпълнено. Всички социални и осигурителни плащания се увеличиха с минимум 25%. Майчинството, например, за втората година беше 380 лв., а сега е 710 лева. Увеличихме детските надбавки и минималната работна заплата. По нашите сметки, от 1 януари, който и да управлява страната, трябва да направи минималната работна заплата минимум 850 лева“, допълни той за постиженията на БСП в социалната сфера.

„В момента на България ѝ трябва управление с гарант за водене на лява политика. На служебното правителство не му е работа да се занимава с бюджет. Това е за редовното правителство. Надявам се след изборите да започне стабилно да работи един нов кабинет и най-напред да тръгне с бюджета. Този финансов министър в момента беше зам.-финансов министър в редовното правителство и всичко, което сме направили в социалната сфера, е обсъждано с нея. И то е смятано в рамките на бюджета. Социални разходи и пенсии не се финансират чрез дълг, а чрез повишена събираемост. Не искам и да си го помислям, че служебното правителство въобще се намесва в предизборната кампания. Хората се плашат с износа на оръжия и 11 млрд. дефицит“, коментира още кандидатът за народен представител от левицата.

По думите му, БСП е отговорна партия и социалистите виждат, че няма как дясно правителство да преведе българските граждани през кризата.

Той бе категоричен, че редовното правителство е било съборено от „Има такъв народ“, а не с вота на недоверие. „ГЕРБ и ДПС са една от червените линии. Няма как да се коалираме с тях, защото 6 години вече се борим с техния модел. Относно ДПС – също не. От останалите възможни коалиционни партньори – при много ясно и точно коалиционно споразумение и ясно записани приоритети, за да няма недоразумения“, каза в заключение Георги Гьоков по отношение разделителните линии при съставяне на следващ кабинет.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

Leave a Reply