„Да, въпросът е защо човек с толкова нарушения и хващан два пъти пиян да шофира, продължава да е на пътя. Неговите близки къде са, те трябва да не допускат това да се случва. Когато нарушаваме правилата означава, че не обичаме своето тяло, не обичаме своите близки“.

Това каза в ефира на Нова телевизия Алекси Кесяков, дългогодишен шеф на Пътна полиция и експерт по пътна безопасност, по повод кошмарната катастрофа, която стана в Панчарево.

„При такива опасни ситуации и там, където загиват много души, трябва да се направи така, както в Кресна, тези меки ограждения там възпрепятстват инцидентите и най-вече изпреварването, което е предпоставка за тежък инцидент. Когато стане тежко ПТП трябва да се направи така, че да се попречи да стават други такива. В Кресненското дефиле направиха голям пробив с видими резултати и това е хубаво да се приложи на много други места“, допълни той.

„Всяко ПТП е едно сложно събитие, тече разследване, изобщо много процедури. Този, който се качва на колата пиян си мисли, че правилата не важат за него, това е основната грешка. Опитът на МВР да провежда широкомащабен контрол влияе на обстановката, но това трябва да е масова практика и изисква време, за да даде нужните резултати“, каза още той.

„Пътят е такъв, какъвто е, когато участваме в движението обаче, трябва да караме съобразено и контролирано, с повишено внимание“, смята Кесяков.

Той допълни, че има много проблеми по пътната инфраструктура, че пътищата не са от най-добрите, но трябва да се внимава – нещата зависят и от шофьорите: „Високата скорост убива хората“.

Leave a Reply