Иван Гешев коментира пред журналисти питането на правосъдния министър Крум Зарков до КС за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор, а именно осъществяване на „надзор за законност“, предаде Новини.бг.

Според мен не почива на законови основания и ще ви кажа защо. Видимо не се прави разграничение между Надзора за законност по чл. 126 от Конституцията, който има главният прокурор, но това е контрол, който, грубо казано, главният прокурор може да осъществява върху актовете на отделни прокурори и то в определени със закон случаи, заяви Гешев.

,,Член 127 е надзор, който осъществява само прокуратурата – това е съвсем различен надзор, който може да бъде осъществяван върху неправомерни актове на държавата. Така че главният прокурор, ако е вярно това твърдение, че контролира изпълнителната власт, няма как да се случи, защото става въпрос за две различни правомощия. Все пак трябва да кажа, че принципът за разделение на властите предполага и контрол между властите, с какъвто разполага изпълнителната спрямо съдебната, съдебната спрямо изпълнителната. Това е част от демократичната държава“, обясни още Гешев.

На въпрос дали има проблем да работи с Крум Зарков, обвинител №1 бе категоричен, че няма проблем да работи с който и да е правосъден министър.

Нямам пречки да работя с г-н Демерджиев, с г-н Зарков, със следващите…вече смених много. Ще работя с всеки, защото аз съм професионалист, не съм политик и въобще не се влияя кой ще е на определена позиция. Не можем да си позволим да сме избрани по определени конституционни процедури и да позволим личното его и личните чувства да влияят на работата ни. Въпросът е институциите да си взаимодействат и да си вършат работата, отбеляза Иван Гешев.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

Leave a Reply