Филип Димитров не вярва, че управлението на Борисов е работило за Русия. 

Бившият премиер от СДС и настоящ конституционен съдия Филип Димитров нарече „глупости“ твърденията, че България по времето на управлението на ГЕРБ е обслужвала руски интереси, напротив – „в известен смисъл би могло да се смята за опит за откачане от тях, но нещата не стават с един замах“, предаде Дневник.

„Руските интереси в България са били винаги силни, но това не означава, че България през последните 15 години се е занимавала с това да ги обслужва, че България е направила всичко възможно да бъде в орбитата на Русия, което няма нищо общо с истината“, увери бившият министър-председател пред „Нова телевизия“ и допълни, че в днешни дни „не живеем в абсурд на колебания между Изтока и Запада“.

Коментирайки енергийната криза, засегнала пряко и България, конституционният съдия заяви, че България е предприела правилни стъпки в посока диверсификация. „Всякакво дистанциране от руско влияние за България е полезно“, отбеляза Димитров и спомена няколко конкретни газови проекта, включително интерконектора с Гърция, но не каза нищо за „Турски поток“, който струваше на България около 3 млрд. лв., и който изцяло обслужва интересите на Русия.

Според него преминаване към президентска или полупрезидентска република не е възможно. „Конституцията е нещо, с което много хора се опитват да си решат проблемите“, смята Димитров. Той нарече идеята „празно конституционно говорене, в което хора, които не са чели внимателно конституционния текст, си разказват някакви въжделения“. По думите на бившия премиер такава мярка не би променила нищо и е „нелепа“.

petel.bg

Leave a Reply