Икономистът Георги Ангелов изчисли в ефир колко пари се дават на бизнеса и колко на пенсионерите. България в момента прахосва публични средства, като изплаща компенсации и на тези, които страдат от високите цени на тока, и на тези, които печелят от тях. Компенсациите за тока на бизнеса в момента може би достигат 1 млрд. лв. на месец – ние даваме повече за тях, отколкото за пенсии. Това коментира пред „Нова телевизия“ икономистът Георги Ангелов. Трябва да спрем това прахосване на публични средства и да ги насочим там, където те са необходими, смята той.

В момента има контраст между това, което се говори пред медиите и реалните финансови резултати, каза още Ангелов. Големи компании реализират огромни и свръх печалби, огромен износ, огромно производство, оплакват се от липса на хора, разширяват персонала. Притеснение има, но резултатите за момента са много положителни за бизнеса, посочи той и изброи в тази група петролния бизнес, банките, финансовия сектор, а и индустрията, която има рекордно производство за всички времена.

Ако преструктурираме разходи, трябва да започнем от неефективните – от субсидиите за печеливши компании, смята икономистът. Според него, от 1 януари трябва да се изготви нова, по-справедлива компенсация за домакинствата и малкия и среден бизнес, които наистина страдат от високите цени.

Да се вдигат данъци в този момент би било контрапродуктивно, смята Ангелов. Сега трябва да се стимулира икономиката, за да влязат повече приходи в бюджета. Имаме 50 млрд. лв. заделени от европейски фондове, плана за възстановяване и не сме използвали нито стотинка. Трябва да отворим програмите, да задвижим процедурите, за да избегнем с тези средства риска от рецесия, допълни той.

Пенсиите бяха повишени повече от инфлацията, но заплатите изостават от нея, посочи още Ангелов. Затова, според него, държавата трябва да обмисли начини да стимулира бизнеса да повиши заплатите, например чрез пренасочване на компенсациите за тока към намамаление на осигуровки или данъчни облекчения на семействата.

petel.bg

Leave a Reply