Анализаторът Евгений Кънев коментира икономическата ситуация у нас. Спад на цените има вече няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар.

„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”. Това коментира макроикономистът Евгений Кънев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н. В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефт „Лукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби”, обясни Кънев.

По думите му, цените на дребно по бензиностанциите са съпоставими с тези в Европа, но България има най-ниския акциз в Европа и разликата между средноевропейския акциз и най-ниския акциз всъщност отива като свръхпечалба за „Лукойл”.

petel.bg
 

Leave a Reply