Нереалистична е план-сметката в бюджета според Томислав Дончев, ГЕРБ.

Той предлага печалбите на държавните дружества в енергетиката да могат да се използват за изплащане на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток.

„Поради високата цена на тока тези дружества правят много добри печалби. Нашите разчети показват, че всички компенсации за бизнеса биха могли да бъдат поети именно от тези печалби. Допускам, че една част от компенсациите и за скъпия газ биха могли да дойдат от същия приходоизточник“, заяви Дончев пред NOVA NEWS.

Относно доставките на газ, той каза, че трябва да се организира открита тръжна процедура, където различни доставчици да оферират количества и ние да изберем най-добрата цена. „Газпром” по-скоро няма да участва в нея“, каза още Дончев. И подчерта, че енергийните компенсации като цяло трябва да се прецизират и да се отпускат по-бързо.

По думите му „има много данни за това как „Булгаргаз“ е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция. Има потвърдена документално информация, че дружеството е продавало евтино газ на една определена компания и после е купувало същите тези количества на по-значима цена”.

Заместник-председателят на ГЕРБ обаче подчерта, че с този казус трябва да се занимаят МВР, службите и прокуратурата.

petel.bg

Leave a Reply