„Сега, когато не можем да съставим правителство, дайте да съборим Конституцията. Колкото по-малко пипаме Конституцията, толкова по-добре. Промяната не става само с референдуми. Ако има дебат за формата на управление, той трябва да се води в цялото общество“, коментира депутатът от ГЕРБ

Колкото по-малко депутати имат „Продължаваме промяната“ в следващия парламент, толкова е по-голям шансът да се състави правителство след предсрочните избори на 2 октомври. Това каза в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
Той коментира възможността да се състави така наречената „евроатлантическа коалиция“ с участието на ГЕРБ, ПП и „Демократична България“ на фона на нарастващото противопоставяне между ПП и ГЕРБ.

„Когато казахме, че България има нужда от проевропейско управление, което да започне по-ефективно да решава кризите в страната ,не сме изброявали конкретни политически субекти“, каза Биков и уточни, че „ако не преодолеем политическата криза, няма как да решим която и да било друга криза“.

Според него това, което чуваме от ПП, показва, че след изборите или ще има правителство, или няма да има, като шансът да няма правителство не е никак малък.

„Колкото по-малко депутати имат ПП, толкова по-голям шанс е България да има стабилно управление. Те проявиха политическа неграмотност и това е причината да паднат само 7 месеца, след като сформираха кабинета, да не решат нито една криза и да задълбочат всички кризи“, подчерта Биков, добавяйки, че случайността е довела на власт Кирил Петков и Асен Василев. „ПП е една партия практически без лидерство. Тяхната организация не е сериозна“.

Биков коментира и предложението на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република, както и страховете на ПП и ДБ, че служебните правителства на Румен Радев водят именно към такава форма на управление.

Депутатът от ГЕРБ припомни на ДБ и ПП, че служебното правителство е конституционна процедура и ако тези партии не искат да имаме такава „техническа президентска република“ да насочат вниманието и силите си за съставяне на кабинет след изборите.

fakti.bg

Leave a Reply